Verhoog je empatisch vermogen door meditatie

Op zoek naar meer begrip om de relatie en communicatie te verbeteren tussen familie en vrienden? We geven je 7 tips waarmee je leert hoe je elkaar beter kan begrijpen:

  1. Luister

Als je écht wil begrijpen wat de andere persoon denkt en doorstaat, verleg dan je focus van jezelf naar de persoon waarmee je praat.

Al te vaak luisteren we naar mensen maar zijn we eigenlijk al aan het denken wat we zelf willen zeggen. Luister echt. Actief. Maak ruimte om na te denken (als je niet aan de beurt bent) hoe je echt kan helpen en denk mee over oplossingen voor de ander.

Zo creëer je een veilige plek voor de ander en zal hij/zij zich echt openstellen om gevoelens, gedachten en emoties met je te delen.

2. Oordelen en empathie gaan niet samen

Niemand voelt graag, terwijl ze aan het praten zijn, dat elk woord ontleed en geanalyseerd wordt.

Ontvang de boodschap met een open geest alsof je de persoon voor de eerste keer ontmoet.

Zet al je vooroordelen en kennis die je over je gesprekspartner had opzij en concentreer je op het nu zodat je ‘mindful’ in dit gesprek staat.

3. Wees transparant

Zorg ervoor dat je ten volle begrijpt wat je gesprekspartner met je deelt.

Omschrijf hoe jij de boodschap ontvangt, hoe deze bij jou binnenkomt en geef de andere persoon dan ook de kans en ruimte om zijn uitleg te verduidelijken of zelfs opnieuw uit te leggen als je het niet meteen goed begrepen hebt.

Denk na over hoe jouw houding ervoor kan gezorgd hebben hoe de andere persoon zich voelt of reageert.

Gebruik steeds de ‘ik’ vorm als je over je gevoels praat vb: “ik voel me hier zo bij” of “wat je nu zegt brengt dit gevoel bij me naar boven”.

4. Knuffel

Boost je oxytocine gehalte door af een toe een welgemeende knuffel uit te delen. Oxytocine helpt je om andere mensen hun emoties beter te begrijpen. En knuffels zijn de beste manier om deze te produceren.

Wist je trouwens dat knuffels naast je emotionele intelligentie te verhogen ook het energiegehalte omhoog helpt van de mensen met wie je meeleeft op dat moment. Twee vliegen (of knuffels) in één klap dus.

5. Wees mindful over hoe mensen zich voelen

Door te mediteren zal je meer verbonden zijn met je omgeving en jezelf. Dit zorgt ervoor dat je empathie vergroot naar anderen toe en dat je er echt kan zijn wanneer anderen je nodig hebben.

6. Daag je vooroordelen uit

Vraag jezelf af of wat je denkt altijd de enige waarheid is. Zou het kunnen dat je de feiten misschien fout interpreteerde of in de foute richting dacht.

Wat als je de de zaak eens vanuit een ander perspectief probeert te bekijken of vanuit een ander persoon. Hoe zou dat zijn?

7. Oefen in het delen van liefdevolle vriendelijkheid

Ga in een comfortabele plek in huis of in de natuur zitten. Focus op je ademhaling. Als gedachten door je hoofd spoken, accepteer ze, laat ze voorbij gaan als een voorbijrijdende trein waar je niet opstapt en laat het zachtjes passeren.

Visualiseer je middelpunt als het centrum van je lichaam en de bron van vreugde en innerlijke vrede.

Stel je tenslotte voor dat je liefdevolle vriendelijkheid uitstuurt naar alle levende wezens rondom je.

En jij? Welke tip is voor jou de meest waardevolle? Of heb je zelf nog tips om je empatisch vermogen te verhogen? Deel ze gerust hieronder.