De voordelen van meditatie

Waarom is meditatie (innerlijke stilte) belangrijk?

Dit kunnen we op verschillende manieren bekijken. Veronderstel dat we met een emmer wat water uit een meertje nemen. Het water is nogal troebel omdat het in beweging is en dus gemengd met sediment. Als iemand ons nu vraagt wat er zich in het water bevindt, dan zullen we hier niet onmiddellijk met zekerheid op kunnen antwoorden. Uiteindelijk moeten we wachten tot alle sediment bezonken is, zodat we het met onze eigen ogen kunnen zien en weten.

We zien niet steeds de diepere en meer subtiele lagen van hetgeen zich binnen ‘ons’ afspeelt, omdat onze geest steeds actief is en beweegt, van hier naar daar getrokken wordt en geduwd, proberend tezelfdertijd zaken af te werken en te organiseren. Het is omwille van al die mentale beroering dat we zaken ondervinden zoals stress, angst, druk, geheugenverlies, verwardheid, het zich niet kunnen concentreren gedurende langere tijdsspannes, verlies van productiviteit, verlies van eigenwaarde of positie, irritatie, misverstanden, enz. De lijst is eindeloos.

Ieder mens streeft naar geluk. Maar niet alle wegen leiden naar bestendig geluk. Dus moeten we manieren vinden die werken! Hoe stoppen we dan de zoektocht en vinden we geluk? Wel, daar zit het hem nu juist; we ‘stoppen’ onze geest; we laten onze geest stil worden in het centrum van ons lichaam (ongeveer 2 vingerbreedtes boven het niveau van de navel). We laten het sediment in onze geest, in wie we zijn, bezinken en op die manier zullen we zien en weten wat er gaande is. Dat is wat meditatie is. Iedereen van gelijk welke religie of geloofsovertuiging kan zoiets eenvoudig doen zonder aan zijn of haar geloof te moeten inboeten.

Meditatie leidt tot ware zelfkennis. We leren wie we werkelijk zijn en wat ons doel is. Soms hebben de grootste problemen de eenvoudigste oplossingen. En, zoals je zult zien, biedt meditatie zowel fysieke als spirituele voordelen. Indien je jezelf gewoon wilt ontspannen, wilt leren loslaten en/of iets productief wenst te doen als onderdeel van morele en ethische zelfontwikkeling: meditatie biedt die mogelijkheid. Het is bewezen dat meditatie stress en angst vermindert, de bloeddruk verlaagt, en concentratie, beslissingsvermogen, organisatietalent, bewustzijn en energie verbetert of verhoogt.

Veel mensen die mediteren hebben meer energie als voorheen. De energie die vroeger werd verbruikt voor het bevechten van stress, irritatie en frustratie is nu overschot en klaar om door ons te worden aangewend. Voor diegenen op het spirituele pad geeft meditatie toegang tot de diepere lagen van onszelf en onze plaats in het universum. Het is de weg naar wijsheid en de hoogste vorm van geluk. Het maakt niet uit hoe verrukkelijk we meditatie kunnen laten lijken om je te overhalen het te beoefenen; het is een vrucht die geproefd moet worden en niet alleen maar omschreven. Het is niet voor iemand anders maar voor jezelf. Meditatie ontwikkelt het innerlijke Licht dat ons het zicht geeft om te zien wat werkelijk in en rondom ons gebeurt. Wij geloven dat dit voor zichzelf spreekt.

Inschrijven voor meditatielessen

Schrijf je meteen in voor de cursus ‘Meditatie voor beginners’ vanaf september en leer in 10 lessen hoe meditatie je leven positief kan veranderen!

Inschrijven kan via email op info@bronvanstilte.be

 

DSC_6609.jpg
IMG_2578.jpeg
image0025.jpg
15357904186_7e03062a37_b.jpg
RADIANCE.jpg