10 aanbevolen dagelijkse oefeningen voor meditatie-beoefenaars

Mensen die reeds kennis hebben gemaakt met Dhammakaya-meditatie, vragen zich wel eens af hoe ze die opnieuw gevonden innerlijke rust en bewuste aandacht kunnen blijven behouden gedurende de dag.

Hier volgen 10 tips die je heel eenvoudig kunt toepassen vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je gaat slapen. Deze oefeningen bevorderen bovendien het stil worden tijdens de meditatiesessies zelf.

10HWnr1.jpg

1

Breng je aandacht terug in het centrum van je lichaam zodra je wakker wordt.

Laat het zachte, heldere en verfrissende gevoel je ganse lichaam en geest doordringen vanuit je centrum. Indien je je aandacht om de een of andere reden niet in je centrum hebt gebracht vóór het slapengaan, kan je dit alsnog doen bij het wakker worden.

Voordeel voor de beoefenaar:

Als de eerste gedachten van de dag positief zijn, zal dit de juiste stemming aangeven voor de komende dag.


10HWnr2.jpg

2

Alvorens op te staan, denk eerst een moment aan het feit dat je dankbaar mag zijn dat je leeft.

Herinner er jezelf aan iets goeds te zullen doen voor jezelf en anderen. Deel liefdevolle vriendelijkheid met alle levende wezens in de wereld.

Laat de heldere sfeer geleidelijk aan groter en groter worden vanuit je centrum (alsof je het centrum bent van de steeds maar groter wordende sfeer), totdat je alles en iedereen omvat. Verspreid liefdevolle vriendelijkheid vanuit innerlijke kalmte en rust. Wens dat allen vredevol, gelukkig, gezond en wel mogen zijn. Wens tevens jezelf het beste toe voor de dag die komen gaat.

Voordeel voor de beoefenaar:

  • Je ontwikkelt bewuste aandacht, liefdevolle vriendelijkheid en mededogen.

  • Je wordt een van nature zachtaardig en vriendelijk persoon.

  • Je oefent jezelf in vrijgevigheid (het delen van liefdevolle vriendelijkheid is een vorm van geven).


10HWnr3.jpg

3

Creëer het gevoel dat je verenigd bent met de heldere sfeer in het centrum van je lichaam in de loop van de dag.

Voel alsof je het centrum bent van de atmosfeer omheen de aarde. Je eigen innerlijke centrum komt aldus overeen met het centrum van de atmosfeer (of van de horizon, die een wijde cirkel vormt om je heen). Je aandacht of gevoel blijft zachtjes in je middelpunt rusten. Als je dit veel oefent wordt meditatie iets wat je continu doet, waardoor de positieve energie onafgebroken kan blijven stromen.


10HWnr4.jpg

4

Neem ieder uur één minuut de tijd om innerlijk stil te worden; word je bewust van de heldere sfeer in het centrum van je lichaam.

Het voordeel hiervan is vooral dat je niet teveel afdwaalt (met je gedachten elders zit) gedurende de dag, waardoor je ook vlugger innerlijk verstilt tijdens je meditatiesessie zelf. Iemand die dit regelmatig oefent, zal merken dat hij/zij kalmer is en minder snel afgeleid. Je kan bv. gebruik maken van het alarm op je mobiele telefoon om je hieraan op regelmatige tijdstippen te helpen herinneren.


10HWnr5.jpg

5

Wees je bewust van de heldere sfeer in het centrum van je lichaam tijdens het uitvoeren van andere activiteiten gedurende de dag: tijdens het tandenpoetsen, douchen, eten bereiden, schoonmaken, ontspanning, autorijden, sporten, enz.

Voordelen:

  • Je bent mindful, positief ingesteld, gelijkmoedig en helder van geest gedurende de dag.

  • Je hebt minder conflicten met anderen.

  • Verhoogde productiviteit op het werk door verbeterde concentratie.


10HWnr6.png

6

Creëer een aangename sfeer door te glimlachen en alleen maar positieve en vriendelijke woorden te gebruiken.

Niemand wil namelijk een humeurig persoon zien of luisteren naar sarcasme, laster of grof taalgebruik. Besef dat negatief taalgebruik, evenals het onderhouden van een grimmige uitdrukking op je gezicht de positieve effecten van je meditatie vermindert. Wanneer je glimlacht of vriendelijk bent, ben jij namelijk de eerste die er voordeel uit haalt.


10HWnr7.jpeg

7

Doe een inspanning om de deugden in jezelf en anderen te zien. Prijs anderen wanneer ze iets goeds hebben gedaan en geef hen ook de kans dit voor jou te doen.

De positieve energie (t.g.v. positieve gedachten, woorden en daden) blijft op die manier werken in jezelf en vermeerdert nog. Je helpt tevens bijdragen aan het ontstaan van een positieve gemoedstoestand bij anderen.


10HWnr8.jpg

8

Houd dagelijks notities van je meditatie-ervaringen bij in een dagboek.

Hiermee boek je sneller vooruitgang in meditatie. Je krijgt namelijk meer inzicht in wat je meditatie-ervaring beïnvloedt en de methode die je toepast. Hierdoor kan je jezelf sneller bijsturen indien nodig. Het geeft je bovendien de nodige motivatie om iedere dag te mediteren (gezien je toch wel iets moet kunnen neerschrijven…). Een gezonde zelfreflectie helpt je tevens meer open te staan voor constructieve kritiek en suggesties van anderen.

Je kan bijvoorbeeld neerschrijven welke methode je hebt gebruikt (voorbereiding, omgeving, zithouding, de manier waarop je je aandacht in je centrum bracht, visualisatie of niet, mantra of niet, meditatieduur, met of zonder begeleiding, enz.) en wat het resultaat was (het gevoel of de ervaring die je had) ? Misschien zijn er vooraf bepaalde dingen gebeurd die van invloed waren op je meditatie?


10HWnr9.jpg

9

Herinner je de goede daden die je hebt gedaan gedurende de dag vóór het slapen gaan.

Herinner je al de (belangrijkste) goede daden die je hebt gedaan in het verleden. Begin met deze die de grootste indruk bij je hebben nagelaten; voel de vreugde die de herinnering met zich meebrengt. De positieve energie die ontstaat, zal ervoor zorgen dat je je andere goede daden kunt herinneren die je ooit hebt gedaan doch misschien was vergeten. Dit vult je met vreugde en geeft je een verfrissend en blij gevoel.

Voordeel voor de beoefenaar

  • Helpt om zorgen en angsten te verdrijven vóór het slapen gaan.

  • Zorgt dat je de waarde van het leven beter leert inzien.

  • Voorkomt nachtmerries.


10HWnr10.jpg

10

Breng je aandacht terug in het centrum van je lichaam alvorens in slaap te vallen.

Nadat je je goede daden hebt herinnerd, breng je zachtjes je bewustzijn terug naar het centrum van je lichaam, naar de plaats waar alle vreugde ontspringt.

Voordeel voor de beoefenaar:

  • Je valt sneller in slaap.

  • Je geniet van een betere nachtrust, zonder onrust of dromen. Indien je droomt zullen je dromen positief zijn.

  • Je innerlijke ervaring in meditatie zal niet achteruit gaan.


Wens je meditatie aan te leren? Wij verzorgen geregeld meditatielessen.